czwartek, 15 listopada 2012

Kulinarnie

Na zewnatrz szaro-buro i ponuro ;)))
Niestety  pogoda wplywa na nasze sampoczucie...nie dajcie sie kochani jesiennej chandrze :)))
Dzisiaj bedzie kulinarnie. 
Moja wiedza na temat gotowania nie jest zbyt obszerna, ale jak czytam taki przepis "jablka i zielona cebulke podsmazyc na masle" budzi sie we mnie ogromna ciekawosc ;)))
Takim oto sposobem odnalazlam przepis na lekka, zdrowa obiado-kolacje.
Jesli macie ochote na eksperymenty to podam przepis.
Gotujecie na wlasna odpowiedzialnosc...hihihi.

Przepis na 6 osob...takie proporcje sa w gazecie.
 Ja gotowalam na dwie osoby i wszystkie skladniki bralam na "oko".

sol
pieprz
cytryna bio
6 filetow lososia bez skorki
1/2 peczka koperku
2 czerwone jablka
peczek zielonej cebulki
3 lyzki masla
2 lyzki oleju







Widzicie w oddali moja cytryne...rosnie!



Zetrzec skorke z bio cytryny  wymieszac z sola i pieprzem...taka sobie mikstura ;)))

Jablka, zielona cebulke drobno pokroic, przysmazyc na masle i doprawic  powyzsza mikstura.
Nastepnie  sciagnac z patelni i na tym samym maselku podsmazyc posiekany koperek.
Lososia kupilam mrozonego.
Najpierw naturalnie rozmrozilam posypalam  mikstura ( skorka z cytryny, sol, pieprz)  i usmazylam z plasterkeim cytryny.
Na koniec wszystko ladnie na talerzu zaserwowalam z posypanym koperkiem.

Ufff ciezko mi opisywac gotowanie ;)))
Nam bardzo smakowalo.



Milego wieczoru.

38 komentarzy:

  1. mmmm..przepyszne!
    pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zielona cebulka i jabłka... ja nie jadam ryb ale może z tej podstawki skorzystam:) Jadła jabłka z czerwoną cebulą w sałatce ze śmietaną i oryginalnie był tam też śledź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam ryby...mniam. Lubie eksperymenty ;)))

      Usuń
  3. sssmakowity przepis :)
    Nie wiem czy ty zauważasz różnice miedzy zwykłymi produktami a tymi bio, bo ja tak. Te bio są znacznie lepsze, a śmietanę wprost uwielbiam, mimo że dodaje odrobinę do zupki np. czy sosu ale odrazu czuć inny smak niż po tej "zwykłej"
    Buźka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Produkty mleczne i jajka staram sie zawsze kupowac bio, mam nadzieje, ze rowniez dzieki temu zwierzeta maja lepsze warunki bytu ;))) Owoce i warzywa najczesciej z regionu. Cytrynka tutaj musiala byc bio poniewaz potrzebowalam skorki.
      Buzki

      Usuń
  4. o prosze, bardzo czesto jemy lososia, ale z jablkiem?
    czas wprowadzic kulinarna rewolucje!!!
    usciski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rowniez tak zareagowalam...jablkiem!!!
      Lubie eksperymentowac ;)))
      usciski

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Ja rowniez lososia baaardzo lubie ;)))

      Usuń
  6. Musisz takie dania serwować kiedy właśnie prawie idę spać? Na szczęście brak łososia w lodówce.
    Pozdrawiam
    Red

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, wiem nie mam sumienia ;)))
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Smakowal rowniez bardzo dobrze, to cos dla milosnikow eksperymentow i innych smakow :)))

      Usuń
  8. O, zrobię na pewno, też kusi mnie jabłkowo cytrynowy misz masz;)))) super, dzieki, skoro jeszcze jesteś, tobtło jadalne :)))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakowalo.Jestem otwarta na wszystkie eksperymenty...no moze prawie wszystkie ;))) Z surowym miesem mam problem. Stwierdzilam, ze jak mi jablka nie beda smakowaly, to zawsze pozostanie smaczny losos ;)))

      Usuń
  9. ja nie jem ryb,a moja polowka malo kiedy zje cos z ryby ,ale Twoje danie prezentuje sie calkiem ,calkiem:P
    ja kiedys probowalam z gazety upiec ciastka tutaj haaaa nie wygldaly tak reprezentacyjmne jak na zdjeciu w gazecie a smakiem tez nie grzeszyly:P.........buziaki:***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nastepna ktora ryb nie jada ;))) Kobiety jak mozna ryby nie lubiec...hihihi. Z przepisami w gazetach bywa roznie. Ja w tym przepisie najpierw wrzucilam jablka na patelnie i pozniej dokladalam cebulke. W miedzyczasie probowalam, zeby wyczuc moj smak. Buzki :***

      Usuń
  10. Magdulka jak to apetycznie wygląda!! Właśnie od jakiegoś czasu chodzi za mną łosoś,miał być taki zwykły z folii ale teraz mam zamiar zrobić sobie Twojego :)))Dziękuję :***

    Miłego dnia!! Ja swoje złe samopoczucie wczoraj wywaliłam z mojego życia i choć pogoda do bani to się nie daję...mam taki zamiar przynajmniej hehe :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pomyslalam, ze jak te jablka nie beda smakowac, to zawsze moge zjesc samego lososia ;))) Najpierw jablka wrzucilam na patelnie,a pozniej cebulke i miksturke...caly czas probujac, zeby wyczuc moj smak. Jak zrobisz to napisz jak wyszlo, jestem ciekawa, czy tylko ja lubie takie eksperymenty...hihihi.
      Ty wiesz dlaczego mnie chandra nie lapie...wyjazd do Polski sie zbliza...buzki.

      Usuń
  11. Mam chrapkę na Twojego łososia, wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwus dziekuje i zapraszam na kolacje...usciski.

      Usuń
  12. Nooo wygląda przepysznie...żałuję ale nie jadamy praktycznie ryb, Marika nie lubi, a nie chce mi sie gotować dwóch obiadów...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak Marika bedzie starsza, to przekona sie do rybki ;))) Ja mam duzo dzieci w rodzinie, wiec wiem, ze jak im cos nie smakuje to czesto nie ma rady.
      Usciski

      Usuń
  13. Wow - wygląda niesamowicie pysznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Gdzieś przeczytałam komentarz[dziergają haftują,a ja nie potrafię]więc ja powiem tak-gotują pieką ciasta wymyślają słatki itd.a ja gotuję bo mam rodzinę.Muszą być tacy i tacy dla równowagi.Uwielbiam szydełkować szyćitp ale nie gotować......................pozdrawiam Dusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym dzierganiem to musze jeszcze sprobowac ;))) Problem w tym, ze jak ogladam tyle pieknych blogow to mam ochote byc jeszcze bardziej kreatywna, ale masz racje rownowaga musi byc :)))
      pozdrawiam

      Usuń
  15. Szaro buro znam to :(, ale trzeba działac :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale mi narobiłaś smaka! :-) przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam:)))))))))))) też bym zjadła takie pyszności:)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak ja uwielbiam lososia chyba w kazdej postaci...skorzystam z przepisu;)))))

    OdpowiedzUsuń